Sandrigo, Via Querinissima og et unikt produkt

Tørrfisken skaper sterke bånd mellom Røst og Italia, på så mange vis. I Sandrigo i Veneto-regionen er det sterke tørrfisktradisjoner og her arrangeres det årlig en festival for tørrfisken: Festa del Bacalà, som tørrfisken kalles i de trakter. Da er røstværingene å se i Italia for å presentere seg og sitt produkt i vennskapsbyen. Røst har fått en egen piazzetta i Sandrigo, og på Røst har Trettskjæret i hovedhavna fått navnet Isola di Sandrigo, der statuen "Spranget" av Øystein Mobråten ønsker alle tilreisende velkommen til Røst.

Vennskapsavtalen mellom Sandrigo og Røst ble underskrevet i 2002, men forholdet mellom Røst og Sandrigo går tilbake til 1980-tallet.

Tørrfiskens broderskap 

La Venerabile Confraternità del Bacalà alla Vicentina – tørrfiskens broderskap – ble etablert i Sandrigo i Italia i 1987. Da startet den årvisse tørrfiskfestivalen i den lille landsbyen – en folkefest til tørrfiskens pris. Formålet med lauget er å beskytte, bevare og fremme typiske retter fra Vicenza-regionen, for å oppmuntre til kulturutveksling, lokal gastronomi og turisme.

En av Italias fem nasjonalretter

Bacalà alla Vicentina har blitt kåret til en av Italias fem nasjonalretter og er den eneste som har fått sitt eget frimerke. De andre fire rettene er Pizza Margarita (Napoli), Brasato al Barolo, Castagnaccio Toscano og Cannoli Siciliani.

https://baccalaallavicentina.it

https://en.wikipedia.org/wiki/Baccalà_alla_vicentina

Via Querinissima og Bodø som kulturhovedstad 2024

Via Querinissima er et samarbeidsprosjekt mellom Nordland fylkeskommune og regionen Veneto i Italia. Målet er å utvikle en europeisk kulturarvrute etter Querinis reise til og fra Røst. Sentralt i dette står tørrfisken og Querinis beskrivelse av et tørrfiskavhengig samfunn langt mot nord og det store handelsnettet som Røst og Venezia allerede den gang var en del av.

Tørrfisk – kystkultur og unikt produkt

Mat er kultur. Få steder er det mer tydelig enn i Italia. Historien om maten, hvor den kommer fra og hvilke spesielle kvaliteter den har, er viktig. Tørrfisken fra Lofoten er et slikt unikt produkt og i 2014 fikk produktet EU-godkjenning som beskyttet geografisk betegnelse i EU. IGP-merket som skal brukes, Indicazione Geografica Protetta, er en garanti for importører og forbrukere at tørrfisken virkelig er fra Lofoten og holder den kvaliteten som det innebærer.

https://no.wikipedia.org/wiki/Beskyttet_geografisk_betegnelseTekst: fra Elisabeth Johansen, Anne Cecilie Pedersen, Einar Stamnes (red.)
TØRRFISK – kystkultur, kokekunst, Querini, Orkana 2018

Illustrasjoner:
Fra den tradisjonsrike tørrfiskfestivalen i Sandrigo. Foto: Tove Andreassen
Representanter fra La Venerabile Confraternita del Bacala la Vicentina, tørrfiskens brorskap, på besøk på Røst sommeren 2017. Reisen oppover fulgte Via Querinissima. Tidligere ordfører på Røst, Tor Arne Andreassen, og fru Tove Andreassen, helt til høyre på bildet. Foto: Einar Stamnes
Isola di Sandrigo ligger godt synlig fra ferga, med bronsestatuen "Spranget" av Øystein Mobråten.Produktutvikling og merkevarebygging er viktig. John Greger AS og AS Glea har utviklet nye gryteklare produkter: tørrfiskfilet, boknafiskfilet og hjellosing. 
Tørrfiskemballasjen er nyutviklet av John Greger AS. Foto: Kjell Ove Storvik
Frimerke med Bacalà alla Vicentina. www.poste.it
Bertilla Fabris lager sin versjon av Bacalà alla Vicentina. Foto: Trond Antonsen / Kyst og fjord

!
9
N
1
2